Utomhus — Vem ska egentligen städa vad?

Alla har väl någon gång slängt något utomhus som egentligen borde ha slänts i en papperskorg? Under senare år är min känsla att vi har blivit bättre på att slänga saker i någon av de offentliga papperskorgarna, vilket förmodligen också hänger ihop med att papperskorgarna har poppat upp som vitsippor på en äng i maj. Samtidigt har jag sett centrum tidigt på söndagsmorgonen. Därför är frågan om vem som ska städa vad i det offentliga rummet i synnerhet relevant.

För det första…

Det är faktiskt förbjudet att skräpa ner Sverige och det ansvaret ligger främst hos individen. Förbudet gäller alla offentliga platser liksom platser som allmänheten har insyn till. Det gäller även personer som är markägare, så bara för att de äger marken så betyder inte det att de får skräpa ner den. Så här står det i lagen (miljöbalken), 15 kapitlet, paragraf 26:

”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”

Centrala Växjö med Domkyrkan och Stadshotellet.

Med skräp menas de mesta och en person som skräpar ner kan dömas för nedskräpning. Det är straffbart med böter eller fängelse i max ett år. Den här typen av nedskräpning kallas ofta för ”nedskräpning av normalgraden”.

Det finns också en motsvarande regel för nedskräpning av havet.

Trots de här reglerna skräpas Sverige ner en hel del. Att städa upp det faller ofta på kommunen när det gäller de offentliga utrymmena. Det är också vanligt att fastighetsägaren eller markägaren städar sin egen mark. Om du har tomt så är det ju du som städar där och inte kommunfolket. Längs vägar och vid rastplatser är det Trafikverket som ska hålla rent.

Mycket av pengarna och tiden som går åt till städningen skulle förmodligen kunna läggas på vettigare saker. Därför återkommer vi till den ursprungliga grundregeln där det faktiskt är förbjudet att skräpa ner och allt skulle kunna funka mycket bättre om var och en helt enkelt slänger saker där de ska slängas från första början.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 15 =