Historien bakom den franska städerskan


Idag har den franska pigan, eller ”French maid” blivit något av en sexsymbol. Populär på halloweenpartyn och i cosplay med sin svarta klänning, vita kjol och dammvippa, men hur kommer sig egentligen detta? Varför blev det så här?

Ursprungligen var den franska pigan allt annat än sexig. Hennes ursprung kommer från Frankrike under 1800-talet när överklassfamiljer började anställa unga flickor för att hjälpa till i hushållet. Det skedde i en tid när det inte var särskilt vanligt att kvinnor arbetade överhuvudtaget. Initialt var dessa pigor en statussymbol som visade att man var framgångsrik. I Frankrike var det också viktigt att hon var fransyska och inte något annat, det tydde nämligen på ännu mer förfining.

I pigans arbetsuppgifter ingick allt från att ta hand om barnen, sköta om diverse hushållssysslor. Oftast bodde hon även hos den familj hon arbetade för. Så småningom var det heller inte helt ovanligt att arbetsgivare inledde kärleksaffärer med sina pigor vilket delvis förändrade synen på pigorna.

Initialt var kläderna som pigorna bar mycket konservativa och inte alls som de framställs idag. Klänningen knäpptes upp till halsen och gick ner till vaden, ett förklädde skyddade den och ibland ackompanjerades den av en vit mössa. Det var först under 1900-talet som klädseln förändrades inledningsvis i burleskshower och senare i teater och film (ofta fars och komedi). Där framställdes hon ofta som något naiv och hon blev ofta påkommen i komprometterande situationer. Det var då utstyrseln blev mer ekivok. Den bilden har i grunden förändrat symboliken kring den franska pigan som idag i väldigt hög grad anspelar på sex. Kläderna klassificeras även ibland som underkläder eftersom de har blivit kortare, mer vågade och gärna används i kombination med en choker, vågad urringning, gördel, strumpbyxor, strumpeband och höga klackar. Kläder som inte alls lämpar sig för städning, förutom förklädet möjligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 10 =